Egyszer volt, hol nem volt.....az a baj ez a mese egy éve tart és ma is épp történik valami, nem kell megijedni, semmi új fordulat nincs a mesében szokásos üres szavak.

(Meseíró: Orbán Viktor  Szereplő: királylány = Zemberek)

"Kedves" írónk nagyot álmodik ma is, elindult az őszi porhintés ideje. Le kell faragni az államadósságot, egész napra iskolába kell küldeni a gyerekeket, el kell küldeni a tanárok 9%-át (munkahelyet teremt épp?). A királylány visszajött a szabadságáról, el kell kezdeni a fejébe tömködni minden érte van és a Nemzetért. Az, hogy a behajtók dolgoznak, emberek az utcára kerülnek az, hogy a bankok kényük kedvük szerint emelik a kamatokat, számolják a devizahiteleket, a beígért nemzeti eszközkezelő sehol sincs vagy ha lesz is későn, nem zavarja írónkat.

FRISS UPDATE: Orbán nem tárgyalt a bankokkal legújabb terveiről

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/31/orban_nem_targyalt_a_bankokkal_legujabb_terveirol/

Az, hogy több száz milliárdos lyuk van a költségvetésben, de már a jövő éviben is, nem zavarja az írót, csak írja tovább a mesét, hogy Ő mint a főhős talpon van dolgozik, nem lesz megszorítás csak öngyilokba kergeti szegény királylányt. Az sem zavarja, hogy a rossz boszorka (Matolcsy) össze vissza kever már mindet a méregkeverő fazékban. Nem zavarj az írásban az sem, hogy a jobboldali közgazdászok már drámákat írnak a jobboldali sajtóban, Ő csak írja tovább azt amit kitalált, s mindezt a bohócával (Szijj Ártó) nagy hangosan bele is üvölti a királylány fülébe.

Egyszer minden mese véget ér, egyszer minden hamupipőke felébred, egyszer minden  írót "elismernek" , de addig nagy árat kell fizetni mindenkinek írói jogdíjra!

A mi írónk forró őszre számít van ebben egy kis félelem, mert ő ezt gazdaságinak akarja beállítani, de igazából fél a manók (szakszervezetek) tüntetéseitől előre !!

 

 Mit hoz ez az ősz????? Nagy kérdés ! Hamarosan kiderül mi lesz a mese vége.

 

index cikk :Újra mer nagyot álmodni a kormány

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/31/tul_ambiciozus_a_kormany/

 

 

 Kilenc hónap is eltelt már, mire az AB megszüli hétfőn döntését a magánnyugdíjpénztárak ügyében. De miért tart ilyen sokáig egy nagyon fontos, a lakosság 1/3-át érintő kérdésben? Kinek az érdeke? Milyen be nem látható következményei lesznek a döntésnek a MNYP-ban maradt százezer vagy a "kényszer"-"megfélemlítés" miatt átlépettek részére? A pénz nagy része ugye már eltűnt, a pénztárak lassan összeolvadnak, de marad a feszültség, ki járt jobban?

Ha az AB eltörli a Matolcsy féle  részt, mely szerint nem kaphatnak 75%-os állami nyugdíjat azok akik nem léptek vissza "önként" az állami rendszerben, elindul egy hatalmas vita:

-hol az én pénzem?

-miért kap ő, ha én nem?

-büntethető -e az aki "megfélemlítéssel", bizonytalansággal, rossz törvénnyel megfosztott 2,9 millió embert attól ami 100 ezernek jár?

-vissza kell e állítani az eredeti állapotot, vissza lehet e állítani?

Kérdések, mindig a kérdések, a jövő hét tele lesz nagy kérdésekkel.

Ez a téma szerinted is eltereli majd a "Zemberek" figyelmét a gazdasági problémákról ??

UPDATE: nem mertek határozatot hozni, csak nem az 5 új fidesz bíróra várnak?

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/29/nem_dontott_az_ab_a_nyugdijakrol/

UPDATE 1: kedden sem mertek dönteni, ez már politika  egy "semleges" testületben :(

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-453716

UPDATE2: Folyamatban lévő alkotmánybírósági eljárások szűnhetnek meg

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-454021

2 komment

Címkék: vita pénz ab mnyp

 Nagyon régen vártam, ki lesz az első aki kimondja a hívek közül: fiúk elkúrtátok !

Magyar Nemzetben írt cikkében Mellár Tamás. A jobboldali közgazdász szerint idén csak 1,5 százalék körüli nő a GDP, a gazdaságpolitika a kezdetektől helytelen volt, az egykulcsos szja tévedés, a több kulcs mellett vagyonadó is kellene.

Két szó fontos benne az újság neve és aki mondja, mindig arra vártam egyszer ki meri mondani valaki ez így nem lesz jó fiúk, ébresztő !

a cikk itt olvasható:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/26/mellar_a_gazdasagpolitikank_megbukott/

Ki követi majd? Ki meri végre elmondani ez a gazdaságpolitika nem vezet sehova? Fel meri e vállalni az aki ezt elindította? Kiáll e az emberek elé és azt mondja TÉVEDTEM?

Nem tudom a válaszokat, de érzem valami elindult, de azt is nagy bajok jönnek a közeljövőben!

UPDATE: külföldről már látják:

 A CEEMEA feltörekvő piaci országok között Magyarország a legkiszolgáltatottabb - állapították meg a Morgan Stanley londoni közgazdászai legfrissebb anyagukban.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/londoni_figyelmeztetes_magyarorszag_a_leggyengebb_lancszem.154424.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

UPDATE1 : Ébredeznek végre:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/28/varga_nem_lesznek_nagy_atalakitasok_a_kormanyban/

Ezzel csak egy baj van, hogy azt sem tudják mekkora lesz az a lyuk:

A miniszterelnökséget vezető államtitkár a Hír TV Kontraszt című műsorában vasárnap azt mondta: (a legjobb helyen, ideje tájékoztatni a saját Zembereket is)

"Varga Mihály szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés."

és akkor még ezt nem is számolták bele:

"Arra a kérdésre, hogy az európai uniós elmarasztalás miatt a kormánynak mennyi áfát kell visszafizetnie az igénylő vállalkozásoknak, Varga Mihály közölte: az első becslések szerint ez az összeg 240-260 milliárd forint között lehet."

"A kormányátalakítást firtató kérdésre közölte: csak kisebb változások elképzelhetők."

Matolcsy úr még marad??

Fiúk ideje lenne a gatyát felkötni, nagy bajban vagytok !!!!!!

 

 

 Sajnos a kormány "nagy" erőfeszítéseinek hála nem hogy csökkenne a munkanélküliség hanem nő, mondhatnánk messze még az 1 millió új munkahely (szakértők szerint kivitelezhetetlen) de a fiúk dolgoznak rajta :).

Ki menthet meg minket, talán a filmipar?

Munkanélküli vagy? Válassz ! Brad Pittnek vagy közmunkában felügyelővel akarsz dolgozni?

Hosszú sorokban álltak az emberek, hogy B. Pitt új filmjében zombikat játszanak, nem azért mert értékelik művészi alakítását vagy rajongnának érte, hanem a pénzéért, napi 7000-ért, persze van más lehetőség is a kormány ajánlata talán 2394 ft/nap.

Most úgy tűnik Pitt nyert, mert több ezren jelentkeztek zombinak, sajnos sminkre sem kell sokat költeniük, mert nálunk "zombibb", pesszimistább statisztákat nem találna a környéken.

Remélem végleg ide költöznek és sok filmet csinálnak, hogy végre megoldják a magyar munkanélküliséget. Másra úgy sem számíthat senki :(

 

 Az utóbbi napokban többször felkaptam a fejem a híradásokban arra, hogy már nincs meg a pénz a rászoruló gyerekek tankönyvére cirka 100 millió forint. Igaz kiutalták az önkormányzatoknak, de mivel nem volt címzett az összeg az amúgy is bajban lévők ezt folyó kiadásokra költötték (láttunk ilyet a kormánynál is).

100 millió forint ? ha úgy vesszük nagy pénz, ha másfelől nézzük elenyésző, de mivel a kormány átveszi a közoktatást hamarosan többet is áldoznia kell, mert a jövő az befektetés.

S ekkor jönnek a hírek: 600 milliót költ gépkocsira, megéri?

Három hónap alatt 52,04 milliárd forintot költött el a kormány az általános tartalékra „előre nem látható” költségvetési kiadásokra. Ilyenekre:

Az egyértelműen politikai célú kiadások között első helyen van az az egymilliárd forint, ami a kormány a fogászati turizmus fejlesztésre különített el. A cél fontos is lehet - ám a döntés megbicsaklott azon, hogy a pénzt az Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-nek címezték, hiszen e cég társalapítója a miniszterelnök fogorvosa. De a politikai célú kiadások közé sorolandó a szociális konzultációra elköltött 789 millió forint, illetve a Nemzeti Konzultáció 810 millió forintos számlája.

Az első nyolc hónapban a kormány összesen 54,2 milliárdot költött, ebből az utóbbi három hónapra jutó 52 milliárdos összeg is meghaladja a korábbi évek egész éves kiadását. Érdekes??

De van ettől egy érdekesebb adat is a tavalyi:

Egyetlen kivétel a tavalyi év volt: a 2010-es tartalékba a Bajnai-adminisztráció 57,2 milliárd forintot rakott, amit utóda két lépésben a rendkívüli bevételekből 153 milliárd forintra emelt. 

Ebben az az érdekes nem tudni mire költötték!!!

Nem lehetne azt a 100 milliót mégiscsak valahonnan kifizetni,ne menjenek tönkre az önkormányzatok a tankönyvkiadók, esetleg a gyerekek örülhessenek egy új tankönyvnek egy hét múlva????

 

 Miért is nem lepődöm meg mikor ezt olvasom:

"Felmerült egy átmeneti időszakra szóló, a gazdagabb rétegeket sújtó szolidaritási adó magyarországi bevezetése, nyilatkozta Pálffy István kereszténydemokrata képviselő szerdán a Klubrádiónak.

A terhet egy bizonyos jövedelemhatár fölött fizettetnék meg azzal az indokkal, hogy ebben a helyzetben szükséges van szolidaritásra. Pálffy konkrét összeget nem említett.

Bár az új adó bevezetése még csak ötletszinten merült fel, megvalósításával a kormány korábbi gazdaságpolitikájának egyik központi elemét adná fel, az egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadóztatást. Orbán Viktor múlt héten azt mondta: nem engednek "az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikájából". "

Tipikus esete ez annak mikor a kutya a saját farkába harap, szóltak előre az okos közgazdászok: Viktor ne ígérj olyat amit nem tudsz betartani a mai gazdasági helyzetben, de mindhiába!

Viktor egy kérdésem van: "az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikájából" ez biztos, hogy a 16 %-os szja ???

Ha egy hírt a KDNP megszellőztet akkor valószínű hamarosan önálló képviselői indítványként landol a parlament asztalán.

Figyelembe véve a következőket:1300 milliárd forint hiányzik már most a 2012-es költségvetésből, hogy 2,5% legyen a hiány, valószínű januártól "ideiglenes" jelleggel (ha kérhetem visszamenőleges hatállyal, mert ez a divat ) lesz új adónem a gazdagoknak, természetesen Szíjjártó úr majd bejelenti, hogy ezt az elmúlt 8 év miatt kell megtenni :)))

 

UPDATE: még meg sem írtam már is itt van Csaba László közgazdász véleménye:

Népszerűtlen intézkedéseket kell hozni, mondja a közgazdász, aki szerint az adórendszer nem több, mint a politikusok kedvenc játéka.

"Elkerülhetetlennek tűnik az adóemelés, és a kormány a pénzügyi egyensúly megtartása érdekében további népszerűtlen intézkedések bejelentésére kényszerülhet az előttünk álló hónapokban – mondta Csaba László közgazdász a Duna TV Közbeszéd című műsorában."

Friss Update: Szíijjártó után egy nyilatkozat:

"Pálffy István kitért arra is, hogy a szolidaritási adó témája nem kapcsolható össze az egykulcsos adórendszerrel, hiszen egy ilyen ideiglenes adónem véleménye szerint nem változtatná meg a működő adórendszert akár egy-, akár többkulcsos."

Vajon ezt melyik iskolában oktatják, vagy a vélemény nem mérvadó, vagy csak össze vissza beszél ? :)

 Nem kellene már egy jó gazdaságpolitika??? Matolcsy úr, nem mondana már le ????

 

 

 

 

 

 

 

 

"Ócsát jelölte ki a kormány a szociális családiház-építési program első ütemének helyszínéül, ahol jövő tavaszra elkészülnek a bedőlt lakáshitelesek házai. "

Orbán Viktor rábökött a térképre : ide kérek egy új várost - Frankfalva.

Olvasom - nézem, de nem értem ! biztos, hogy ezt így kell?? 

Ócsa, érdekes nem is Ócsa, hanem Alsópakony melletti állami szántóföld, se út, se villany, se víz, se csatorna, szántóföld !!! Ide kell építkezni?? Hol laknak most a devizahitelesek, azzal mi is lesz? Miért kell nekik állami pénzen kertes családi házakat építeni? Hogyan kényszerítik ki oda őket? 

Ömlenek a kérdések megint,miért kell ezt csinálni?

Hisz mindenki lakik valahol most is, vannak üres lakások minden városban, vannak szellemvárosok (orosz ajándékok) vannak kész új lakások, minek építeni egy új várost??

Van erre pénz? Kinek a pénze? Miért jó ez az államnak? Kik nyernek rajta?

Ömlenek a kérdések, kinek kell s kinek is jó ez a beruházás?

Nem a devizahiteleseknek, szerintem nem is értik!

Szerintetek kinek kell? kinek az üzlete ez?

 Update:

"A Nemzeti Eszközkezelő Társaság összesen 5.000 - szociális szempontok alapján kiválasztott - adós ingatlanát vásárolja meg, jelentős diszkont mellett. Az ötezer ingatlan megvásárlása összesen mintegy 20,5 milliárd forint kiadást jelenthet 2014 végéig. A szociális családi ház építés költségvetési terhe mintegy 15 milliárd forint lehet, aminek legnagyobb része 2012-ben jelentkezhet - olvasható a dokumentumban."

 Mit csinál majd az állam 5000 lakással és ha lesz 5000 lakása, minek épít 15 milliárdért szociális családi házat??

Ömlenek a kérdések? kell ez?? szerinted?

UPDATE1: (2011.08.31) Tízmilliárdból épülhet fel a devizalakótelep

http://index.hu/belfold/2011/08/31/tizmilliardbol_epulhet_fel_a_devizalakotelep/

UPDATE 2:(2011.09.01) Ötletpályázatot írtak ki az ócsai mintafalura

http://index.hu/belfold/2011/09/01/otletpalyazatot_irtak_ki_az_ocsai_mintatelepules_terveire/

 

 Jó a cím?! Sosem gondoltam, hogy írok( ez máris túl nagy szó), főleg nem blogot,de elég sokat kommentelek az indexen, kattintok ide - oda, irkálok-kommentelek, ha kell ha nem, pár perce egy blogot olvastam, persze megint az aktuális témáról -  devizahitelesek,  azt a blogot olvasva valamint a kommentjeit megint felmerült bennem egy kérdés - ez lesz az első blog témája - Miért mindig az állam?

Azért, hogy könnyebben támadhassanak a kommentelők nem fogom kifejteni a kérdéseket, csak úgy írom le, ahogy épp kibuknak belőlem, nem ígérem azt sem mindre válaszolok vagy mindenkivel vitába szállok, de kíváncsi vagyok másoknak vannak e hasonló kérdései :

Réges régen tűnt fel, hogy ha valami van az okosok, ügyesek (vagy ügyeskedők?) szaladnak az államhoz. 

Anno nekem a sertésválságnál tűnt fel, egyszer csak sok lett az anyadisznó (de sok kommentelő gondolja azt most, na ez, hogy jut el egy anyadisznótól a devizahitelig), szaladtak hát az állambácsihoz vásárolja fel,legyen sok Pick szalámi,de adjon támogatást, nem értettem de kaptak.

Következő pár évben, természetesen húshiány jelei mutatkoztak, anyadisznó kellene, hát volt rá támogatás. Majd mi következett a sertés felvásárlási ára alacsony,mert sok a sertés, támogatás kell. Na ekkor figyeltem fel egy két dologra, ha aszály volt azért kellett támogatás,ha sok volt a csapadék azért kellett támogatás,ha túl sok búza lett azért kellett, ha kevés azért, de ha épp szuper traktor kellett akkor azért, a mezőgazdaság még sincs sehol,pedig több tízmillios gépeket látni.

De , hogy jön ide a devizahitel?? jó a kérdés, ezt sem értem!

Alapból nem értettem, miért adtak ennyi hitelt, biztos, hogy banki hibák vannak benne,nem voltak körültekintőek! Mikor nekem forint hitelem volt(már nincs ), a devizások vígan éltek az olcsó hitel különbségéből adódó pénzből, szinte lenézték a hülye forint hiteleseket. Aztán jött a fordulat napról napra növekedett a hitelük,egyre többen foglalkoztak velük (a forintosak mintha nem is élnének), meg kell menteni őket jöttek a segélykiáltások, a többit nem kell?? a munkanélkülit? a segélyből élőt? a nyugdíjast? a rokkantat? Miért őket kell? mert túl adósodtak? mert össze vissza vásároltak? mert a bank rosszul mérte fel a fedezetet? miért kell???? a kell szót nem értem??

Olvasom, hogy amerikai bankok az elvett házakat ledozeróltatják, hogy építsenek. Itt kitalálja valaki, hogy Ócsára kell felépíteni (puszta közepére) az devizások "lakóparkját", állami pénzből. Ezt meg , hogy??? Ez lenne a legolcsóbb megoldás? Kinek a biznisze?? Kinek a pénzéből???Hány milliárd ez megint??

 

Emlékszem a kolontári segélyezésre, az állam rátette a kezét, ok épített házakat,de hol az összeadott pénz?? Miért nincs károkozó aki fizet? 

 

Mindig az állam? de akkor miért nem mindenkinek?? A hajléktalanoknak miért nem épít? az is magyar!! az is bajban van!

 

Lehet zavaros így elsőre, majd fejlődőm  vagy abbahagyom (erre sok helyeslő komment jön majd), de tudnom kell miért mindig az államhoz szalad mindenki ha esik, ha nem esik,ha sok , ha kevés, ha magas a svájci frank? ha alacsonyabb lesz az állam is szaladhat majd a pénze után?

 

köszönöm, hogy elolvastátok! vélemény? kell vagy nem KELL ??